top of page

Keym plein : een nieuwe oriëntering van het project tekent zich af


Synthese van de recentste stappen

Het herinrichtingsproject van het Keym plein heeft de laatste maanden een belangrijke evolutie gekend met de inrichting van een openbaar onderzoek en de daaropvolgende overleg commissie. Deze stappen gaven een nieuwe gelegenheid aan alle belangstellende personen om het project te onderzoeken en hun standpunt te uiten.


Het openbaar onderzoek wekte een beduidend aantal reacties op. Bovendien namen een honderdtal personen deel aan de overleg commissie die op 11 januari jl. plaats vond in een serene sfeer van wederzijds en respectvol luisteren. Deze rijk onderbouwde belangstelling wordt toegejuicht.


Onder de uitgedrukte reacties die in de loop van het openbaar onderzoek en de overlegcommissie kwamen o.a. de volgende elementen aan het licht :


  • een algemeen gedeelde vaststelling met betrekking tot het Keym plein dat in haar huidige verouderde vorm, met een glad en vervallen grondbekleding, een flinke opknapbeurt verdiend;

  • een bezorgdheid met betrekking tot de omvang van het voorziene werf (kostprijs en impact van deze laatste);

  • een verknochtheid aan het “intimistisch” karakter van het huidige plein, dat begunstigd wordt door de aanwezigheid van bomen met een brede kroon;

  • een bezorgdheid met betrekking tot de wijziging van de parkeer omstandigheden in de nabijheid van de handelszaken

In het algemeen wordt het gebaar initiatief dat erin bestaat grotere samenhang en eenheid te scheppen door de materialen voor de grondoverdekking van het Keym plein, de Waterwildlaan en de pool Ceder- Begonias te harmoniseren, als overdreven en onaangepast bevonden omdat het “intimistisch” karakter van het plein juist zou verloren worden en onvoldoende scheiding tussen rijweg en voetgangers zones van het plein biedt.



Interventie van Mijnheer de Burgemeester ter gelegenheid van de overleg commissie


Mijnheer de Burgemeester sprak in naam van het College van Burgemeester en Schepenen (dat de vergunning aanvraagt) ter gelegenheid van de overleg commissie van 11 januari jl. Hij stelde enkele aanpassingen voor als rechtstreeks gevolg op de reacties die tijdens het openbaar onderzoek geuit werden.


Dit was zijn interventie :



“Dames en Heren, leden van de commissie,De leden van het College van Burgemeester en Schepenen hebben kennis genomen van de reacties die in het kader van het openbaar onderzoek geuit werden alsook van de interventies van de verschillende personen die zich vandaag hebben uitgedrukt.



Het is onze wil om dit dossier tot een goed einde te brengen. Een intensieve arbeid werd de laatste jaren geleverd. Vandaag is de inrichting van het Keym plein verouderd en vervallen.


Het Keym plein verdiend een globale en kwalitatieve inrichtingWij bevinden ons in dit dossier op een stadium dat nog de mogelijkheid biedt om beduidende wijzigingen aan het project te brengen, volgend op de pertinente reacties die in het kader van het onderzoek geuit werden.


  1. Betreffende de Catalpas, deze zijn niet in goede gezondheid en zullen waarschijnlijk stervende zijn in de komende jaren. De reacties die echter geuit werden in het kader van het openbaar onderzoek, tonen een sterke verknochtheid aan deze bomen die schaduwzones scheppen en bijdragen tot het uitzicht van het plein. Waarom ze niet behouden en wachten tot ze afsterven om ze dan te vellen.

  2. Betreffende de leveringszone Thujas. Deze wordt als onnuttig bevonden door de handelaars die er rechtstreeks bij betrokken zijn. Laat ons deze afschaffen om 3 parkeerplaatsen op die plek te behouden.

  3. Betreffende de rijpaden van de fietsers. De verbreding van de verkeerswegen op het plein komt voor hen gunstig uit, omdat het kruisen met voertuigen zal worden beveiligd. Op de as Thujas-Waterwild kan men samen met de verantwoordelijken van Brussel-Mobiliteit de mogelijke aanleg van een afzonderlijk fietspad onderzoeken.

  4. Betreffende het centrum van het plein, werden verschillende bezorgde reacties opgetekend over het tekort aan omsluiting van het plein met betrekking tot de verkeerswegen die het plein omringen, wat gevolgen kan hebben voor de veiligheid van de kinderen o.a. . Overigens, verschillende reacties betreuren het ontbreken van zones met lage beplanting en volle grond die het overwegend stenen aspect van het plein ietwat zouden breken. Wij stellen voor om volle-grond zones met lage beplanting te herscheppen om de boorden van het toekomstig plein beter af te bakenen en zachte scheidingen met de verkeerswegen te scheppen zonder daarom visuele hindernissen te creëren. Het zal eveneens de gelegenheid zijn om de beplantingen in dat perimeter te diversifiëren.

  5. Betreffende de breedte tussen de gevels van de gebouwen “Roi-Albert – Boulangerie”, deze is ietwat te nauw om de bestaande terrassen geriefelijk in te richten en deze te combineren met een aangename wandelroute. Wij stellen voor om deze zone te verbreden en ze tot een breedte van ongeveer 6,5m te brengen.

  6. Wij stellen eveneens voor om het tracé van de rijweg Winterkoninkjestraat tegenover “l’espace Paul Delvaux” opnieuw te centreren om zo een zone te bevrijden die de mogelijkheid zal bieden om in de toekomst een terras voor het cultureel centrum aan te leggen.

  7. Verder, stellen wij voor om enkele fietsstaanplaatsen te overdekken, om staanplaatsen voor motoren en bakfietsen aan te leggen en het “villo!” station te verplaatsen naar het verbrede voetpad van de Waterwildlaan en deze zodoende dichter bij het plein te brengen.


Betreffende het parkeren tenslotte, vragen wij u om het simpelweg afschaffen van parkeerplaatsen in ieder geval niet op te dringen. Wij zijn bereid om sommige van deze plaatsen te verzetten naar zones nabij de handelszaken, maar wij denken dat het eenvoudigweg afschaffen ervan bijzonder slecht onthaald zou worden. Het vraagstuk over het parkeren is dé belangrijkste bezorgdheid dat tijdens het hele proces uitgedrukt werd. Ik dank u.”



Advies van de overlegcommissie


Het advies van de Overlegcommissie kan men downloaden onderaan dit artikel. Het betreft een gunstig advies onder voorwaarden, gegeven door de Gewestelijke instanties verklaard. De gemeente is verplicht zich te onthouden betreffende dit project vermits het er de aanvrager van is. Dit advies vertegenwoordigt de analyse van het Gewest in dit dossier


.Dit advies bevat een reeks elementen gebaseerd op reacties die tijdens het openbaar onderzoek werden uitgedrukt en die overeenstemming vertonen met de analyse van het College van Burgemeester en Schepenen waardoor aanpassingen van het project mogelijk zouden worden.


Er moet echter worden vastgesteld dat het Gewest doof gebleven is voor bepaalde elementen die gevraagd werden. Dit is niet onbelangrijk :


  • de afschaffing van 20% van de parkeerplaatsen in de betrokken perimeter (hetzij de afschaffingvan minstens 8 parkeerplaatsen) terwijl het voorgesteld project hetzelfde aantal plaatsen behield en dat dit punt het hart van de bezorgdheden van de handelaars vormt;

  • de afschaffing van de dubbele richting die de mogelijkheid biedt aan voertuigen die het Keym plein volgen om naar de ingang van de ondergrondse parking te rijden (zodoende wordt een omweg langs Winterkoninkjestraat opgelegd).


Deze twee eisen van het Gewest, zijn in frontale tegenstrijd met de engagementen die door het College van Burgemeester en Schepenen genomen en herhaald werden om het aantal parkeerplaatsen binnen de perimeter alsook het bestaand verkeer op het plein, te behouden. Dit toont vanwege het Gewest een tekort aan gehoor naar de bezorgdheden van handelaars betreffende het belang van het Keym plein als economische long van het centrum van Watermaal


Het Gewest legt overigens het gebruik van natuurlijke materialen op, in plaats van de voorziene betonplaveien met daarop steenagregaat. Deze eis is op zich perfect prijzenswaardig maar doet vragen rijzen in de zin dat het een zeer belangrijke verhoging van de kostprijs van het project met zich meebrengt, terwijl het al te kostelijk bevonden werd door een deel van het publiek. Bovendien worden de kosten voor 100% door de eigen gemeentelijk fondsen gedragen (in tegenstelling tot andere renovatieprojecten van openbare ruimtes waarvoor het Gewest financieel tussenbeide komt).


Overigens is het zo dat zulk een eis niet gesteld voor de recente renovaties van andere openbare ruimten (als voorbeeld hiervan, het Dumont plein in St-Pieters-Woluwe dat vorige maand december ingehuldigd werd en bedekt is met betonplaveien met daarop steenagregaat). Men moet wel vaststellen dat er met twee maten en twee gewichten gehandeld wordt…


In deze context, en rekening houdend met wat vooraf ging, beschouwt het College van Burgemeester en Schepenen dat het niet wenselijk is om het project aan de eisen van het Gewest aan te passen omdat deze geen rekening houden met de reacties die tijdens het openbaar onderzoek werden geuit, op betekenende wijze de kostprijs verhogen en in tegenstrijd met de genomen verbintenissen zijn.


Nieuwe oriëntatie van het project


Rekening houdend met de bijdragen van de burgers, de uitgedrukte reacties betreffende bezorgdheden over de impact van het werf, het verlies van het intimistisch karakter van het plein en de onaangepaste gewestelijke eisen heeft het College van Burgemeester en Schepenen voorzien om het project op de volgende basis een nieuwe oriëntatie te geven :

  • behoud van de huidige situatie op de Waterwildlaan en de kant van de Ceder/Begonias-as;

  • behoud van de huidige verkeerswegen op het Keym plein evenals de huidige parkeer opstellingen;

  • renovatie van de plaveienzones van het Keym plein met natuurlijk materiaal dat duurzaam en slipvrij is, vervaardigd in landen die de internationale normen inzake milieu- en sociaal beleid respecteren;

  • gedeeltelijke verwijdering van de heuvels om de oppervlakte te bevrijden voor het organiseren van activiteiten;

  • behoud van de huidige beplanting en eventueel het planten van enkele nieuwe bomen als complement;

  • -gedeeltelijke vernieuwing van het stadsmeubilair (banken, fietstallen, ,vuilbakken, enz.);

  • -aanleg van een terraszone voor “l’espace Paul Delvaux”.

_ _ _


bottom of page