top of page

Keym : plannen met het oog op het openbaar onderzoek

I. Inleiding


Het Keymplein vormt het knooppunt van Watermaal-Bosvoorde. Men vindt er een mooi aanbod van handelaars en dienstverleners die zeer nuttig zijn voor iedereen. De vele terrassen, restaurants, tea-rooms bieden diverse gelegenheden aan om gezellige momenten samen te delen. Volgens de mening van het overgrote merendeel der gebruikers lijdt de inrichting van het in de jaren ’70 ontworpen plein, aan veroudering en verloedering. De verplaatsingsomstandigheden zijn voor allen, al lang niet meer optimaal. De grondbedekking wordt erg glad bij regenweer en wordt regelmatig beschadigd. De gemeente heeft wel enkele kleine herstellingen ondernomen, maar het Keymplein verdient een grondige aanpak waaraan een doordachte visie vooraf gaat.


Reeds in 2013 vatte de gemeente het idee aan om een diepgaande herinrichting van het Keymplein te ondernemen. Het herinrichtingsproject werd stapsgewijs bestudeerd met de wil rekening te houden met de mening van de bewoners en lokale economische – culturele actoren. Handelsleveringen, het parkeren, de verlichting, het verkeer, de kwaliteit van de grondbedekking , de onmisbare gezellige sfeer, enz…, al deze belangrijke aspecten van het dagelijks leven van het plein, vormden de onderwerpen van deze brainstorming teneinde het Keymplein haar rol van “dorpsplein” te kunnen garanderen.


De gemeente dient in september 2017 een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning in, dat een volledige herinrichting van het Keymplein nastreeft, alsook van sommige stukken van de omliggende straten.


Dit artikel heeft tot doel om een historisch overzicht van het dossier te schetsen, het huidig project, met de plannen voor te stellen en de opeenvolgende stappen van het verloop uit te leggen.


Wij hopen dat u er alle gezochte informatie in terug zal vinden.

.


II.Overzicht van de stappen

Hieronder schetsen wij een kort overzicht van de stappen die tot op vandaag ondernomen werden. Voor meer gedetailleerde informatie betreffende afzonderlijke stappen, aarzel niet om de draad op te pikken op onze internet site.

2013:

  • Verwezenlijking van een verkeers- en parkeerstudie.

2014:

  • Organisatie van een openbare vergadering over het thema “Welke toekomst voor het Keymplein?” in de Espace Paul Delvaux

  • Organisatie van een vergadering met de economische actoren over het thema “Welke toekomst voor het Keymplein –aspecten van het economisch leven” in de Espace Paul Delvaux.

2015:

  • Organisatie van een enquête bij de handelaars over de kwestie van handelsleveringen.

  • Organisatie van deelnemende workshops, in de school “Les Cèdres”.

  • Voorbereiding van het voorproject en computersimulaties van de mobiliteitsopties

2016:

  • Organisatie van een vergadering dat de conclusies van de workshopsen het voorproject door het College goedgekeurd, voorstelt

  • Organisatie van een mobiliteitstest op de Waterwildlaan

  • Verwezenlijking van een schets voor de inrit van de ondergrondse parking. Organisatie van een algemene vergadering van de co-eigenaars met het oog op een toestemming voor de inrit.

2017:

  • Voltrekking van het project, rekening houdend met de positieve resultaten van de test en het ontbreken van een akkoord van de co-eigenaars betreffende de inrit.

  • Indiening van een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning

III. Het project in 10 vragen

1.Zullen motorvoertuigen ( auto’s, camionetten, moto’s, vrachtwagens, …) nog steeds op het plein mogen rijden en zich parkeren?

Ja, het zal altijd mogelijk zijn, om het plein over te steken vanaf het huidige stratennetwerk, te weten, vanaf Waterwild-Thujas en Winterkoninkje-Gratès. Het project voorziet dat het aantal parkeerplaatsen (53) dezelfde blijft, na de herinrichting van de betrokken perimeter

2. Hoe wordt de toegang tot de ondergrondse parking van de gaanderij georganiseerd?

De gemeente stelde voor om een nieuwe inrit te creëren vanaf de Waterwildlaan. Om deze inrit te mogen bouwen, is echter de toestemming van de co-eigenaars van het appartementsgebouw “L’Esplanade” noodzakelijk. Een schematische beschrijving van de inrit werd dus tijdens de algemene vergadering van dinsdag 25 oktober 2016 voorgesteld. Volgens de statuten van de co-eigenaars, moeten 75% van de aanwezigen positief stemmen om het project goed te keuren. Spijtig genoeg stemden slechts 69.96% van de aanwezigen positief en zal de vooropgestelde inrit dus niet verwezenlijkt worden. De huidige inrit wordt dus behouden.

3.Hoe zal het verkeer in de Waterwildlaan georganiseerd worden? Welk wordt de impact van het project op het busverkeer? Blijven de bushaltes op dezelfde plaats?

De huidige configuratie van de Waterwildlaan snijdt de as van het plein. Deze onderbreking wordt gesymboliseerd door de haag dat het plein van de Waterwildlaan scheidt. Bijgevolg worden de voorbijrijdende autobestuurders en anderen, niet geneigd om aan het plein te stoppen en worden de handelspanden van de gaanderij aan die kant niet gevaloriseerd. Deze as creëert eveneens een breuk met de handels en diensten aan de kant van de Begonia-Cederstraten terwijl deze handels en diensten ten volle bijdragen tot het bruisend karakter van het centrum van Watermaal. Het is dus nuttig om deze opnieuw met het plein te verbinden.

Binnen deze context, stelt het project voor om de busstrook ter hoogte van de Groenkraaglaan af te schaffen. Op deze hoogte zullen de bussen teruggestuurd worden naar het centrale deel van de steenweg.

Het idee bestaat om de ruimte van deze herwonnen busstrook te gebruiken om:

- de voetpaden aan weerskanten te vergroten.

- de gevels van de gaanderij gericht naar de Waterwildlaan, vrij te maken en meer in het bijzonder de commerciële uitstalramen van de handelszaken op de gelijksvloer gelegen.

- De lengte van de oversteek voor voetgangers tussen het plein en de pool Ceder Waterwildlaan te verkorten.

- het plein te vergroten door het terug winnen van de ruimte van de afgesnoeide haag, de opstapheuvel van de bus en de busstrook.

Deze wijziging gaat gepaard met het verwijderen van de verkeerslichten op het kruispunt Ceder Waterwildlaan, dat een klassiek kruispunt met voorrang van rechts zal worden. De verkeerssnelheid van 30km/u wordt opgelegd voor ieder voortuig dat op de Waterwildlaan rijdt ter hoogte van het Keymplein teneinde het verkeer en oversteken van de voetgangers te beveiligen. De zone 30 wordt gewaarborgd door de aanmaak van plateaus gematerialiseerd door toegangen vanaf de verschillende straten rondom de zone.

Een mobiliteitstest werd tijdens de lente 2016, in reële situatie, door de MIVB uitgevoerd. Deze test werd geëvalueerd door de verschillende partners van de Gemeente: Brussel Mobiliteit, Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw , de MIVB en het architectenbureau belast met het herinrichtingsproject. Het advies betreffende het positief resultaat van de test was unaniem. Inderdaad, de nieuwe inrichting van het kruispunt zal geen negatieve gevolgen hebben voor de regelmaat van het openbaar vervoer. In tegendeel, sommige lijnen winnen zelfs een beetje aan regelmaat:

>Lijn 95 naar de Arcaden : geen veelbetekenend verschil;

>Lijn 95 naar Wiener : een lichte verbetering wat de regelmaat betreft;

>Lijn 17 naar Wiener:verbetering betreffende de regelmaat;

>Lijn 17 naar Beaulieu;

>Lijn 41 : naar Ottervanger;

>Lijn 41 naar Ukkel : duidelijke verbetering

Algemeen bekeken geldt hetzelfde doorstroming van het autoverkeer.

De twee bushaltes blijven verspreid aan weerszijden van de Waterwildlaan. Ze zullen toch een paar meter verschoven worden om rekening te houden met de nieuwe configuratie.

4. Wat is er voor voetgangers en personen met een beperkte mobiliteit voorzien?

Eén inzet van deze herinrichting is wel degelijk om meer comfort en veiligheid aan de voetgangers te bieden. De steenverharding zal uitgekozen worden, rekening houdend met haar slipvrije eigenschappen. Onnodige hoogteverschillen en borduureffecten zullen vermeden worden. De lengten der oversteken op de as Thujas- Waterwildlaan worden verkleind en een vluchtheuvel wordt in het centrum van deze as gecreëerd om het oversteken te beveiligen.


Op het plein zelf worden de “vele hinderende elementen” die aan de voetgangers omwegen opleggen, verwijderd, teneinde meer comfort tijdens het wandelen te bieden- de looproutes vlot begaanbaar en comfortabel te maken.


Met de voorgestelde inrichting op de begane grond, zullen personen met een beperkte mobiliteit (PBM)over een gemakkelijke toegang tot het geheel van het plein en tot de werfzone genieten. Het project voorziet om de gevels volledig vrij te houden teneinde de geleidinglijnen te creëren om zo de continuïteit van de looproutes te garanderen. Podotactiele tegels zullen ter hoogte van zebrapaden gelegd worden. Overigens zullen twee parkeerplaatsen voor houders van de Europese kaart “personen met een beperking” voorzien worden tegen de één enkele van vandaag.


5. Werd er met de fietsers rekening gehouden?


Fietsers zullen op de huidige fietsroutes kunnen rijden. Zij zullen van de verschillende voordelen, verbonden aan de herinrichting, kunnen genieten: afschaffing van onnodige trottoirbanden, verkeerslichten, oprichten van een zone 30 op de as Thujas- Waterwildlaan, ...


Verschillende fietsstallingen werden op het plein aangebracht om aan de verwachtingen van enerzijds de fietsers te beantwoorden en anderzijds om te beantwoorden aan het statuut van de Gewestelijke Fietsroute (GFR) opgenomen door de Waterwildlaan, waardoor actieve verplaatsingen tussen de verschillende gemeentelijke polen gemakkelijker gemaakt worden. Een eerste reeks stallingen wordt voorzien naast het Culturele Centrum Paul Delvaux, een tweede bij de Delhaize, een derde op het plein naast de ingang van de ondergrondse parking en de laatste achteraan het plein, aan de kant van de Begoniastraat. Het project laat het aantal stallingen stijgen van de huidige 9 naar 31


Vervolgens zullen 3 Vélo-Boxx op de 3 uiteinden van de plaats opgericht worden om het langdurig parkeren van fietsen mogelijk te maken en zodoende de behoeften van de buurtbewoners te behartigen. De eerste komt in de Begoniastraat , de tweede in de Bien-Faire straat en de derde aan het kruispunt van de Vander Elstlaan met de Ottervangerstraat.

6. Worden de bomen behouden? Worden nieuwe beplantingen voorzien?


Eén van de uitdagingen van deze herinrichting vormt het (in)voegen van het plein in het groen Brusselse netwerk door het beplant aspect fors te versterken (het project komt erop neer om het aantal bomen bijna te verdubbelen ten opzichte van het huidige aantal aanwezig in dit perimeter). De bestaande beplantingen vormden het onderwerp van een phytosanitaire studie. Het doeleind bestaat erin om de gezonde exemplaren te behouden en aan te passen aan de nieuwe configuratie van het plein. Het project voorziet nieuwe beplantingen die het groen karakter van het plein moeten versterken om het in een landschapsproject te kunnen inschrijven.

Aantal bomen: 15 bestaande bomen worden verwijderd, 13 bestaande bomen worden behouden en 37 nieuwe bomen zullen geplant worden. Totaal: 50 bomen na de herinrichting tegen de 28 bomen van vandaag!

Drie soorten beplantingen zullen de huidige planten die op het plein aanwezig zijn vervangen of vervoegen

- grote hoogstammige exemplaren (Liquidambar, rood-oranje loof met dichte kroon van 15 tot 20m hoog) zullen de lijn het profiel van de stedelijke woonkamer benadrukken over gans haar lengte: ze laten eveneens het parkeren op subtiele en discrete wijze toe tussen de bomen, in de verschillende perspectieven waarlangs men het plein opkomt.

- kleinere exemplaren (Gleditsia, luchtige open kroon van geel loof, 6m tot 10m hoog ) zullen op een lijn geplant worden, op afstand van de rijwoningen die de westelijke rand van het plein vormen, en zullen als overgang en visuele filter tussen het openbare leven en het meer privé fungeren. Deze bomen zullen eveneens de ruimte, voorzien voor mogelijke terrassen in de verlenging van commerciële panden, afbakenen.

- meerstammige bomen (Krenteboompje, wijde kroon van rood-geel loof, 6m tot 9m hoog) vormen de achtergrond van de stedelijke woonkamer aan de kant van de Begoniastraat en op het pleintje gelegen aan de kruising van de Bien-Fairestraat en de Ottervangerstraat.






7. wat werd voorzien betreffende het waterbeheer? Zullen er fonteinen zijn?


Elementen om het oppervlaktewater op te vangen worden in de grondtekening ingelast, gebouwd en vormen zo één van de componenten van de stedelijke woonkamer.


- de geleidingslijn dat de rijwoningen aan de westelijke rand volgt, vormt een opvangkanaal onderaan het plein.

- een tweede geleidingslijn op afstand van de noordelijke rand van het plein, wordt eveneens als kanaal verwerkt, waar de grote tegelformaten regelmatig wijken voor rechthoekige gietijzeren rasters.

- schuine groeven volgen de rooilijn van de hoogstammige exemplaren en worden loodrecht op de motieflijnen die het plein ritmeren gevoegd;

- het trapsgewijs hoogteverschil aangelegd aan de zuidelijke rand vormen eveneens een gelegenheid om het oppervlaktewater van de interventiezone op te vangen.

Het Keymplein bevindt zich in het hart van een groter waterbeheerproject dat de aanleg van twee stormbekken voorziet in de Bien-Fairestraat en de Begonialaan;

- de eerste is gelegen onder het Bien-Faire speelpleintje. Het heeft de vermindering van de overstromingen in de as Bien-Faire-Keym tot doel. (capaciteit 4000m³)

- de tweede is gelegen aan de kruising van de Begoniastraat en de Ijsvogellaan. (capaciteit 4000m³)

Het plaatsen van een fontein op een hoek van het plein wordt eveneens overwogen maar de stijl en model van deze fontein moet nog bepaald worden


8. Zullen er banken zijn en kinderspelen?

Verschillende elementen van stadsmeubilair worden voorzien : zitbanken van steen en van hout, openbare vuilnisbakken, toegangspunten tot elektriciteit voor de activiteiten die op het plein plaats vinden, enz… Echter, er worden geen kinderspelen op het eigenlijke plein voorzien omwille van de wil om een grote open ruimte te behouden waar men markten en diverse activiteiten kan organiseren. Overigens zal binnenkort een gloednieuw speelplein verwezenlijkt worden aan de kruising van de Bien-Fairestraat en de VanBecelaerelaan, op 400m van het Keymplein. Andere speelpleinen zijn in de buurt toegankelijk oa deze van het Reigerspark en Tercoignepark.


9. welke verharding wordt voorzien?


Het plein wordt bekleedt met betonnen kasseien waarvan het zichtbare oppervlak bekleed is met een agglomeraat van lichtkleurige steensoorten, met uitzondering van de Waterwildlaan waar gedesactiveerd beton zal gegoten worden teneinde weerstand te kunnen bieden aan de intense druk en trillingen veroorzaakt door het verkeer.De basis kassei is van klein, langwerpig formaat (verhouding 1/3) in visgraat motief gelegd op de berijdbare grond en op de wisselende trajecten van de gronden bestemd voor het vertoef.Op basis van de hoogte verschillen aan het begin van de Begoniastraat, wordt de grond verwerkt in een trappatroon dat naar de voorplaats van de bestaande woonbouw daalt, waardoor men eveneens een trapsgewijze plantenzone bekomt. De volgende punten zullen volbracht worden alvorens de werken te bestellen:- de plaats bezoeken met oog op een akkoord van het College betreffende de verharding en de banken die zouden besteld worden.- zich verzekeren dat de bestelde materialen gemaakt worden in landen die de internationale milieu- en sociale normen respecteren.Vier soorten elementen gelijkaardig aan de grond van het plein, zullen de interventie indelen:- kasseien geleidingslijnen van klein formaat (lijkend op het basisformaat, iets lichter van kleur als dat van de basiskleur gekozen voor het plein, onderstrepen de berijdbare wegen;- motieflijnen gevormd door kasseien van groot formaat, eveneens van lichtere kleur dan de basiskleur ritmeren de vertoefruimten (voor de esplanade en de voorplaats in trappatroon ten zuiden van de zone);- een motiefoppervlak bepaald duidelijk de berijdbare wegen: het motief wordt door een reeks kasseien, van dezelfde soort als deze van de geleidingslijnen, volgens een regelmatig vierkantig patroon gelegd, van het ene naar het andere einde van de betrokken breedte.- langwerpige zitbanken van dezelfde kleur als het plein maar waarvan de afwerking verzacht werd, benadrukken de ruimte op bevoorrechte rustplaatsen. Dit gamma zitelementen biedt de mogelijkheid voor de banken gevestigd nabij de parking van de handelsgaanderij, om het rasterwerk van de luchtkokers in hun design te verwerken.


.


10. wat wordt er voorzien betreffende openbare verlichting en hygiëne?

De verlichting wordt in twee luiken benaderd:

- een relatief homogene basis rondom het plein, aangebracht op de woninggevels;

- Accenten aangebracht door lantaarnpalen die geplaatst zullen worden bij de vertoefzones, op goede afstand van de woningen.


Wat de properheid betreft, worden glascontainers voorzien aan de kruising tussen de Waterwildlaan met de Begoniastraat. Verschillende vuilnisbakken zullen binnen het perimeter geplaatst worden

IV. De plannen van de stedenbouwkundige aanvraag.

U krijgt hier de mogelijkheid om kennis te nemen van het geheel der documenten die deel uitmaken van de aanvraag voor de stedenbouwkundige vergunning:

- de plannen

- de formulieren betreffende de aanvraag

- de verklarende nota

V. Volgende stappen

1.Bij wie wordt de vergunning ingediend?

De vergunningsaanvraag wordt ingediend bij de Directie Stedenbouwkunde van de Openbare Busselse Gewestdienst. Het is dus de gewestelijke administratie dat bevoegd is om de aanvraag ingediend door de gemeente, te onderzoeken en vervolgens af te leveren.

2.Wat is een openbaar onderzoek?

Aangekondigd door aanplakbrieven en op de internetsite van de gemeente, biedt het 30 dagen lange openbaar onderzoek, aan eenieder die voor het project interesse heeft, de mogelijkheid om inzage te krijgen van de aanvraag en er schriftelijk op te reageren. Het volledig dossier is beschikbaar op punt IV van dit artikel en zal eveneens beschikbaar zijn gedurende de periode van het openbaar onderzoek aan he loket van de Dienst Stedenbouwkunde van de gemeente van maandag tot vrijdag en van 9u tot-12u, (Hooghuis, Antoine Gilsonplein 2, 1e verdiep)

De periode van het openbaar onderzoek is nog niet bepaald. Ze zal aangekondigd worden op de internetsite van de gemeente en door aanplakbrieven.

Om tijdens het openbaar onderzoek te mogen reageren, moet u dat eerst schriftelijk aanvragen (Gemeentehuis, Antoine Gilsonplein 1 1170 Watermaal-Bosvoorde of via e-mail (keym1170b.irisnet.be) gedurende de periode van het openbaar onderzoek.

3.Wat is een Overlegcommissie?

De overlegcommissie is een instantie dat gevormd word door vertegenwoordigers van de gemeente, maar eveneens door vertegenwoordigers van het brussels gewest/ Gewestelijke Directie Stedenbouwkunde, Directie Monumenten en landschappen, City-Dev, Brussel leefmilieu en Brussel mobiliteit.

Het onderzoek van een project door de overlegcommissie is slechts één stap in de procédure om een stedenbouwkundige vergunning te bekomen. Het is dus niet de overlegcommissie dat de finale beslissing neemt om een vergunning af te leveren of te weigeren.

In de praktijk begint een overlegcommissie met de auditie van de vragende partij en van de personen die wensen gehoord te worden in het kader van het openbaar onderzoek; Het gaat hier dus niet over een informatieve vergadering, noch over een débat maar wel degelijk van een auditie.

Vervolgens debatteren de leden van de overlegcommissie, zij “overleggen” alvorens hun advies te geven.

Bijzonderheid: vermits in dit geval de gemeente aanvrager is, moet zij zich afzijdig houden wanneer het advies van de overlegcommissie opgesteld wordt.

Het gegeven advies is dus dat van de vertegenwoordigde Gewestelijke instanties. Opgelet, indien u wenst gehoord te worden tijdens de overlegcommissie, is het noodzakelijk om dit expliciet en schriftelijk te vragen tijdens de periode van het openbaar onderzoek.

4.Is het gewest verplicht om de stedenbouwkundige vergunning af te leveren?

Neen, het Gewest heeft drie mogelijkheden:

- de vergunning afleveren

- vragen om wijzigingen aan te brengen aan het project alvorens de vergunning af te leveren

- de vergunning weigeren

Voor elk van deze hypothesen, moet het Gewest haar beslissing motiveren, m.a.w. de motieven van de beslissing uitleggen.

In geval van weigering door Directie Stedenbouwkunde van het Gewest of in het geval waarbij de opgelegde voorwaarden als onaangepast, beschouwd worden, kan het college van Burgemeester en Schepenen overwegen om beroep bij de Brusselse Gewestregering aan te tekenen

5. Hoe wordt de ondernemer belast met de werkzaamheden aangesteld, eens de vergunning bekomen werd?

Wanneer de stedenbouwkundige vergunning wordt bekomen, gaat men over tot het aanstellen van de ondernemer belast met het uitvoeren van de werken. Een nauwkeurig bestek moet voorbereid worden door de dienst openbare Werken met behulp van professionelen uit de sector teneinde de procedure van de openbare aanbesteding dat de ondernemer moet aanduiden, in gang te zetten.

6. Hoe wordt het werf georganiseerd? Wie zal dit beheren?

Het werf zal onder de verantwoordelijkheid staan van de gemeentelijke Dienst van Openbare Werken, bijgestaan door professionelen.. De organisatie van het werf zal bepaald worden door de aangestelde ondernemer in samenwerking met de vele betrokken tussenpersonen MIVB; SIBELGA, VIVAQUA; Brussel Mobiliteit enz…

De Gemeente zal eveneens de opstelling van een opvolgingscomité voorstellen, bestaande van vertegenwoordigers van de inwoners, de economische actoren, de aangestelde ondernemer, de dienst Openbare Werken en professionelen.

Teneinde de toegankelijkheid en het verkeer binnen de interventieperimeter te vergemakkelijken, zal het project in verschillende stappen verwezenlijkt worden. Men zal streven om de onderbrekingen van het verkeer zo kort mogelijk te houden.


bottom of page