top of page

Nieuw toegangsbaan tot ondergrondse parking krijgt geen meerderheid van de mede-eigendom

De Gemeente van Watermaal-Bosvoorde werkt sedert 2014 aan een plan om het Keymplein opnieuw aan te leggen. Op 12 januari 2016 werd een voorontwerp voorgesteld tijdens een openbare vergadering . Dit voorontwerp baseert zich op de resultaten van het samenwerkingsproces dat in de herfst van 2015 werd ingeleid.

Zoals uiteengezet tijdens de openbare vergadering in januari, bleven er twee bepalende elementen over, om het heraanleggingsplan te kunnen voltooien:

1. Mobiliteitstest

Enerzijds, voorziet het voorontwerp de afschaffing van de verkeerslichten op het kruispunt van de Waterwildlaan. Om na te gaan of deze wijziging het openbaar vervoor niet belemmerde, werd vorige lente een test uitgevoerd. De verslagen van de MIVB en van het Opzoekingscentrum voor Wegenbouw concludeerden met positieve resultaten. Het heraanleggingsproject mag dus op basis van deze resultaten verder gezet worden.

2. Toegangsbaan tot ondergronds parking

Anderzijds voorziet het voorontwerp de verwezenlijking van een toegangsbaan om de ondergrondse parking, gelegen onder de handels gaanderij, te kunnen bereiken. De doelstelling bestaat erin de bereikbaarheid tot de gaanderij vanaf de Waterwildlaan te vergroten en de doorstroming van het verkeer rond het plein en aan de Winterkoninkjestraat, te verbeteren.

Het aanleggen van deze toegang vereist echter de toestemming van de mede-eigenaars. Een schematische beschrijving van de toegangsbaan werd tijdens de algemene vergadering van de eigenaars voorgelegd op dinsdag 25 oktober 2016 en moest 75% positieve stemmen halen van de aanwezige eigenaars.

Spijtig genoeg werden slechts 69.96 % positieve stemmen uitgebracht terwijl een minimum van 75% vereist is. De toegang zal dus niet verwezenlijkt worden, door het ontbreken van een akkoord met de mede-eigenaars.

Naar aanleiding van deze beslissing, hadden leden van de mede-eigendom contact met de gemeente opgenomen om te vragen het project op te schorten in afwachting van de mogelijke organisatie van een nieuwe algemene vergadering. Ze hoopten een voldoende meerderheid van de eigenaren te overtuigen het project te steunen. Echter, hebben ze op maandag 28 november laten weten dat ze deze kans verzaken.

Als men het gebrek aan overeenstemming over de verwezenlijking van een toegangsbaan kunnen betreuren, zal dit element echter het geheel project niet op de helling brengen. Het impliceert enkel dat de bestaande toegang tot de ondergrondse parking behouden blijft in de twee rijrichtingen zoals dit nu het geval is en dat deze toegang zal versterkt moeten worden.

Rekening houdend met het positief resultaat van de test en het negatief resultaat voor de verwezenlijking van de toegang, kan nu het architectenbureau, belast met het ontwerpen van de heraanleg van het Keymplein, haar werk verder zetten teneinde het College van Burgemeester en Schepenen plannen te kunnen voorleggen met het oog een op het indienen van een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning.

Vervolgens zal een openbaar onderzoek worden georganiseerd tijdens dewelke eenieder zijn of haar mening zal kunnen uiten.

bottom of page