top of page

Positieve evaluatie van het Keymplein test

Zoals u weet, is het vernieuwingsplan voor het Keymplein op het goede spoor.

Op basis van het samenwerkingsproces dat in de herfst van 2015 ingeleid werd met de bewoners en handelaars, werd een voorontwerp voorbereid en vervolgens, tijdens de openbare vergadering van 12 januari jl, voorgesteld.

Alvorens een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning in te dienen, en over te gaan tot de definitieve werkzaamheden, werd een «test in werkelijke situatie» ingericht.

Deze test werd door de verschillende partners van onze gemeente geëvalueerd, met name : Brussel Mobiliteit, het Centrum voor Wegenonderzoek (BWV), de MIVB en het Architectenbureau. De test werd unaniem positief bevonden.

De heraanleg van het kruispunt heeft geen gevolgen met betrekking tot de regelmaat van de openbare transportlijnen. Integendeel, sommige lijnen winnen zelfs wat aan regelmaat.

  • Lijn 95 richting Arcaden: geen betekenend verschil

  • Lijn 95 richting Wiener: zeer lichte verbetering wat de regelmaat betreft;

  • Lijn 17 richting Wiener verbetering wat de regelmaat betreft;

  • Lijn 17 richting Beaulieu: verbetering wat de regelmaat betreft.

  • Lijn 41 richting Ottervanger: verbetering wat de regelmaat betreft.

  • Lijn 41 richting Ukkel: duidelijke verbetering wat de regelmaat betreft;

Algemeen bekeken geldt hetzelfde voor de doorstroming van het wegverkeer.

De MIVB belicht een aantal aandachtspunten waarmee men in de toekomst rekening zal moeten houden. Zo zijn bv de draaibewegingen.van bus 41 problematisch, want in conflict met de voertuigen komende van de Waterwildlaan. Het is eveneens noodzakelijk om vlotte handelsleveringen te kunnen verzekeren zonder de goede werking van de bus te verstoren.

Het BWV haalt dan weer een reeks toelichtende.gegevens aan, die gedragingen van voetgangers en fietsers alsook de gebruikelijke snelheden in kaart brengen.

Het verwezenlijken van een videoopname, gaf de mogelijkheid om de veplaatsingsmoeilijkheden van de bus richting Waterwildlaan naar Thuyaslaan, en omgekeerd, van Waterwild naar Ceder, te berekenen en te definiëren. Zo stelt men vast dat het tijdsverlies gemiddeld beperkt blijft tot enkele tientallen seconden. Hoofdzakelijk waren er drie belemmeringen nl het oversteken van voetgangers op de hun toegewezen oversteekzones; stilstaande bussen op hun halteplaats en enkele moeilijkheden te wijten aan het doorstromen van het wegverkeer of het kruisen van de bussen.

De videoopname liet eveneens toe, op gedetailleerde manier de stroom voetgangers en fietsers te ontleden en verscheidene gedragingen te identificeren, onder meer, risico -of afwijkend gedrag ten aanzien van het verkeersreglement.

De meest voorkomende gevallen zijn: voetgangers die buiten de toegestane zones oversteken of deze voor een deel kortwieken, meestal om een perron te bereiken, voertuigen die geen voorrang verlenen aan voetgangers, fietsers die voetpaden en oversteekzones gebruiken, fietsers die meerdere meters in tegenrichting rijden teneinde te kunnen voorbijsteken of zich een weg te kunnen banen in een file voertuigen. Het meerendeel van de opmerkingen betreffen de actieve weggebruikers.

De snelheidsmetingen duiden op gemiddelde snelheden rond 30km/u

We zijn echter bewust dat de tijdelijke inrichting weinig comfort voor de zwakke weggebruikers biedt en hun veiligheidsgevoel ondermijnt. Leveringen aan de handelspanden zijn eveneens moeilijk en een bron van verkeersellende. Deze problemen moeten opgelost worden in het definitief project. Zo zullen comfort en veiligheid van voetgangers en fietsers verzekerd worden door aangepaste inrichtingen en zal men de snelheidsbeperkingen daadwerkelijk laten respecteren.

Op basis van deze bevindingen zal het architectenbureau het uittekenen van de plannen afwerken, teneinde een aanvraag voor stedenbouwkundige vergunning te kunnen indienen

Daarna zal een openbaar onderzoek ingericht worden dat eenieder de mogelijkheid geeft zijn -of haar opmerkingen, te uiten

De tijdelijke installaties, opgesteld door de MIVB, zullen binnenkort ontmanteld worden en de verkeerslichten weer als voordien in dienst gebracht. De werken zullen vanaf 4 juli uitgevoerd worden. De werken worden in een schoolvakantie uitgevoerd om hun impact op het verkeer te beperken.

 

Voor meer informatie kan u de evaluatieverslagen van de «Keymtest» downloaden.


bottom of page