top of page

Project KEYM: antwoorden op de veelgestelde vragen

Waarom het Keymplein herhaanleggen?

  1. Wat is de algemene opvatting van het project?

  2. Waarom de busstrook afschaffen en de voetpaden verbreden?

  3. Is de aanleg definitief?

  4. Wat is de impact op de doorstroming van het verkeer?

  5. Waarom de verkeerslichten weghalen?

  6. Wat met de veiligheid van de voetgangers?

  7. Wat met de veiligheid van de fietsers?

  8. Waarom werd de haag gesnoeid?

  9. Wat zal er met de bomen gebeuren?

  10. Welk wegdek?

  11. Welk stedelijk meubilair? Welke verlichting?

  12. Wat gebeurt er met de “bollen”?

  13. Wat met het parkeren?

 

1. Waarom het Keymplein heraanleggen?

De huidige aanleg van het plein, in de jaren 70 uitgedacht, is vandaag verouderd en ouderwets. Er stellen zich problemen op het vlak van veiligheid omwille van:

  • de slechte staat op veel plaatsen;

  • het gladde en gevaarlijke wegdek;

  • de opstoppingen;

  • problemen met de aansluiting met de Winterkoninkjestraat.

De Gemeente voert regelmatig herstellingswerken uit, maar dat volstaat niet meer. Een grondige heraanleg is nodig.

2. Wat is de algemene opvatting van het project?

De bedoeling is het plein te ontlasten en zo een grotere oppervlakte te creëren waar het mogelijk is evenementen te organiseren (rommelmarkten, markten, fancy fairs, …). Het project schrapt dus alle elementen die de plaats belemmeren (bollen) en vermindert de breedte van de Waterwildlaan.

Dat betekent echter niet een grote, kale steenvlakte. Bomen en meubilair blijven behouden, alsook ludieke elementen (speeltuigen, fontein,…). Dat moet nog verder bepaald worden.

Onze doelstelling is het creëren van een levendig plein in beweging, een echte ontmoetingsplaats die aantrekkelijk en dynamisch is!

Het project baseert zich op het concept van gedeelde ruimte. Het zal meer plaats bieden aan de voetgangers, de afstand van de oversteekplaatsen voor de voetgangers verminderen, de snelheid van de voertuigen verlagen, een betere harmonie in de materialen zoeken en de onnodige hellingen wegwerken.

De toegangen voor de wagens alsook het parkeren blijven echter mogelijk. De berijdbare gedeelten zullen ook duidelijk aangegeven zijn.

3. Waarom de busstrook afschaffen en de voetpaden verbreden?

Tijdens het participatieproces dat met de inwoners en de handelaars georganiseerd werd om de contouren van het project Keym te bepalen, werd een idee naar voren gebracht: het plein met de andere kant van de Waterwildlaan “verbinden”. De Waterwildlaan wordt inderdaad ervaren als een “breuk” tussen het plein en de pool Ceders-Begonia’s waar zich, behalve de bushalte in de richting van het centrum van het Gewest, handelszaken en diensten die volledig deel uitmaken van de dynamiek van het centrum van Watermaal bevinden.

Het beoogde doel is de ruimte, dat nu door de busstrook ingenomen wordt, te gebruiken om:

  • de voetpaden aan weerszijden te vergroten;

  • de gevels van de gaanderij en de uitstalramen van de handelszaken vrij te maken;

  • de lengte van de oversteek voor de voetgangers tussen het plein en de pool Ceders-Begonia’s te beperken;

  • het plein vergroten door de ruimte van de haag (te verwijderen), het busperron en de busstrook te recupereren.

Computersimulaties tonen aan dat het wegvallen van de busstrook een gunstige invloed heeft op de doorstroming van het verkeer voor alle weggebruikers: openbaar vervoer, autobestuurders, fietsers en voetgangers die voorrang hebben zodra zij zich op de zebrapaden bevinden.

4. Is de aanleg definitief?

De aanleg is tijdelijk, dus ruw en onvolledig. De betegeling in ongebonden beton zal na de testperiode (30 juni) afgebroken worden.

5. Wat is de impact op de doorstroming van het verkeer?

Computersimulaties tonen aan dat de geplande aanleg een positieve impact moet hebben op de doorstroming van het verkeer. Het weghalen van de verkeerslichten moet er immers voor zorgen dat de doorstroming van alle voertuigen vlotter verloopt. Zelfs als er soms moet gewacht worden als een bus passagiers laat opstappen (ongeveer 30 seconden), dan nog zal deze wachttijd gecompenseerd worden door het weghalen van de verkeerslichten (stilstand van 30 seconden om de 30 seconden).

Het doel van de test is om in een levensechte situatie de resultaten van de simulaties na te gaan.

Er werden daarvoor tellingen en een videoregistratie uitgevoerd. Zij zullen aan een precieze analyse onderworpen worden door het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en van de MIVB.

Het project zal opnieuw bekeken worden als er een negatieve impact is op het verkeer van het openbaar vervoer.

Op het eerste zicht lijkt het verkeer vlotter dan vroeger, maar er zijn incidentele vertragingen bij leveringen, wanneer twee vrachtwagens tegelijkertijd lossen. Dat komt door de omstandigheden van de test, die niet volledig overeenkomen met de geplande situatie. In het definitieve project zal een optimalere werking van de leveringen moeten worden gevonden.

6. Waarom de verkeerslichten weghalen?

De test wil de werking van het kruispunt zonder de verkeerslichten onderzoeken. Inderdaad, de doorstroming die ontstaat door het weghalen van de verkeerslichten is een voordeel voor de doorgang van het openbaar vervoer waardoor dit dus niet meer zal vastzitten op het kruispunt. Deze doorstroming compenseert het verwijderen van de busstrook. Als de test bevredigend is, zal de definitieve aanleg op deze basis kunnen uitgevoerd worden.

7. Wat met de veiligheid van de voetgangers?

De huidige aanleg is tijdelijk. Wij zijn er ons van bewust dat dit voor de voetgangers niet comfortabel is, zeker voor bejaarden of personen met een beperkte mobiliteit. Wij danken u voor uw begrip.

Na het einde van de test zal de hele opstelling afgebroken worden, in afwachting van de uitvoering van het definitieve project.

Hiervoor zijn specifieke installaties en materiaal voorzien, zoals verhoogde voetgangersoversteekplaatsen, die als doel hebben de voertuigen te vertragen. Bovendien, als de test geslaagd is, zal de afstand van de oversteekplaatsen verminderd worden, dankzij het wegvallen van de busstrook.

8. Wat met de veiligheid van de fietsers?

De fietsersbond GRACQ werd betrokken bij het participatieproces.

Over het algemeen heeft het project tot doel de voor de voetgangers toegankelijke ruimte te verbreden en de snelheid van de autobestuurders te verminderen. Dit is dus gunstig voor de fietsers.

De toekomstige aanleg voorziet wegen die voor de fietsers breed genoeg zijn om in alle veiligheid in tegengestelde richting op het plein te fietsen.

9. Waarom werd de haag gesnoeid?

De haag zal verdwijnen in het toekomstige project.

Het snoeien van de haag had tot doel een visuele opening te geven in de idee om de twee kanten van de Waterwildlaan met elkaar te verbinden. Wij zijn er ons van bewust dat het snoeien niet volstond.

10. Wat zal er met de bomen gebeuren?

Wij willen het groene karakter van het plein behouden.

De huidige bomen kunnen niet allemaal blijven. Elke omgehakte boom zal echter vervangen worden.

Er moet gewacht worden op de definitieve plannen om een juist antwoord te hebben.

11. Welk wegdek?

Het is te vroeg om een antwoord op deze vraag te geven.

Er zal een keuze gemaakt worden wanneer het definitief project uitgetekend is.

Een ding is zeker: het wegdek zal antislip zijn!

12. Welk stedelijk meubilair? Welke verlichting?

Het is te vroeg om deze vraag te beantwoorden.

De keuze en de lokalisatie zullen gebeuren wanneer het definitief project uitgetekend is.

Het project zou ook een kunstwerk, een speelruimte voor kinderen of andere elementen van die aard kunnen bevatten.

13. Wat gebeurt er met de “bollen”?

Uit het participatieproces dat met de bewoners en de handelaars georganiseerd werd om de contouren van het project Keym te bepalen, bleek dat het weghalen van de “bollen” vanzelfsprekend was.

Het doel is het plein te ontruimen en het niet te overladen met onnuttige elementen.

14. Wat met het parkeren?

Het aantal bovengrondse parkeerplaatsen op de hele perimeter (53 plaatsen) blijft behouden.

Er komt een nieuwe toegang naar de parking -1 vanaf de Waterwildlaan om de toegankelijkheid te vergroten en de verkeersstroom te verbeteren.

bottom of page