top of page

Ontdek het toekomstige Keymplein

Op 12 januari werden de eerste schetsen van het "Keymplein-project" voorgesteld tijdens de openbare vergadering in l’Espace Delvaux. Nu kunnen wijn ons een beeld vormen van het toekomstig plein van Watermaal, zelfs al moeten er nog veel details verduidelijkt worden.

Dit project kwam tot stand in nauwe samenwerking met de bewoners en de handelaars, alsook met een groep van experten (PBM, La Vénerie, politie, MIVB…). Na twee openbare vergaderingen en drie participatieve workshops werd duidelijk wat de verwachtingen waren en welke richting het werk van de architecten zou moeten uitgaan. In het project werden de meningen en ideeën dan ook verwerkt.

Het project in enkele lijnen:

  1. Het Keymplein wordt geen voetgangerszone.De studie wees namelijk uit dat indien het pleinwel aan de voetgangers voorbehouden zou blijven, het verkeer gewoon naar andere wegen zou uitwijken en dat wenste men niet.Daarnaast wilde de meerderheid de bestaande toegangswegen en hetzelfde aantal parkeerplaatsen houden. Dat wordt gerespecteerd.

  2. De voor de voetgangers voorbehouden ruimte wordt beduidend groter en zal dan ook meer comfort bieden:

  • Bredere voetpaden (en terrassen) tussen l’Espace Delvaux en de Brico, tussen le Roi Albert en La Méridienne, en langs de Waterwildlaan.

  • De bollen en andere obstakels zullen worden verwijderd.

  1. Het plein wordt uitgebreid richting Waterwildlaan en aan Begonia’s/ Thuja. Dit zal de bestuurders ertoe aanzetten even halt te houden en naar de winkels te gaan. De voetpaden worden breder waardoor de bussen niet meer in eigen bedding rijden maar wel in het midden van de Waterwildlaan, samen met de andere gebruikers. De snelheid zal hier beperkt blijven tot 30 km/u.

  2. Er komt een nieuwe toegang tot de ondergrondse parking langs de Waterwildlaan. Zo is de parking gemakkelijker te bereiken en rijdt het verkeer vlotter op het plein en langs de Winterkoninkjesstraat. De parking wordt verlaten via de Winterkoninkjesstraat die in eenrichtingsverkeerwordt gebracht

  3. De volledige oppervlaktebekleding wordt vervangen en zal antislip zijn zodat men er, in tegenstelling tot nu, niet meer kan uitglijden. Deverkeerswegen worden duidelijk afgebakend voor het verkeer met kleur of een andere oplossing en door er voorwerpen zoals paaltjes, meubilair … te plaatsen.

Talrijke details moeten nog worden verduidelijkt: de bekleding, een fietsersvriendelijke aanleg, de beplantingen, de voetgangerswegen, het stadsmeubilair (banken, vuilnisbakken, fietsstallingen …).

Ander goed nieuws: de mede-eigenaars van de winkelgalerij en de esplanade hebben de toestemming gekregen om de directe omgeving en het interieur van de winkelgalerij te veranderen. De gemeente en de privéeigenaars

zetten hun beste beentje voor om het plein aangenamer te maken.

Hoe wordt het proces vervolgd?

Om zeker te zijn dat de nieuwe aanleg van de Waterwildlaan voor een vlotte verkeersstroom zorgt, zal er een testperiode lopen tussen april en juni. Zo kan men enerzijds het voorstel evalueren en heeft men anderzijds voldoende tijd om de toestemming van de MIVB te krijgen.

Dit zal dan de basis vormen voor de voorbereidende plannen van de architecten en voor de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning.

De aanvraag zou in de loop van 2016 worden ingediend, de werken zouden in 2017 van start gaan. Tijdens de aanvraag van de vergunning zal er vanzelfsprekend een openbaar onderzoek van 30 dagen lopen zodat iedereen opmerkingen kan

maken.

Om de hinder zoveel mogelijk te beperken voor de handelaars, de bewoners en de vaste klanten werd alvast beslist de werken in fasen te laten verlopen. Een follow up team zal ervoor zorgen dat iedereen op de hoogte wordt gehouden.

Wij wensen iedereen te danken die heeft deel genomen aan de vergaderingen en aan de participatieve workshops.

Voor meer informatie, lees de presentatie powerpoint van het voorontwerp et de toespraak van de Burgemeester (in het Frans).

bottom of page